Kanun Hükmünde Kararname teşviğinin yılbaşından itibaren uygulanmaya başlaması ile birlikte,01.02.2017 tarihinden itibaren 00687 kanun maddesi ile teşvik şartları uyan personeller teşvik imkanından faydalanmaya başlamış oldu.01.06.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında işe başlayan teşvik şartları uyan işçilerin ise 01687 kanun maddeleri seçilerek teşvik süreci yönetilmeye başladı.

 

Tabi bu teşvik şartlarını uygularken dikkat edilmesi gereken bir süreçte var. Teşvik şartları uyan son 3 ayda çalışmamış yada son 3 ayda 10 günden fazla çalışması olmayan personelleri istihdam etmeniz tek başına yeterli olmamaktadır. Aralık 2016 döneminde E-Bildirgedeki kişi sayısı işletmenin sonraki aylarda teşvikli işçi uygulamasında son derece önemlidir. Zira ay içinde giriş ve çıkışlarda Aralık 2016 dönemindeki ortalama işçi sayısının üzerinde istihdam sağlanması, teşviği sonrasında Ek-İptal bildirgeler ve gecikme zammı ödenerek başka bir sürecinde başlamasına sebep olabilmektedir.

 

Yılbaşından sonra teşvikten yersiz yararlananlara Bildirimler gelmeye başlayacak!

 

Aralık 2016 ortalaması dikkate alınmadan teşvik şartlarını uygulayan işverenler için SGK sistemi herhangi bir uyarı vermemektedir. İşte bu uyarının çıkmamasından dolayı da çoğu işveren KHK teşviğini sistem hata vermediği içinde uygulamaya devam etmektedir. Yıl sonunda bu teşvik sona erdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, geçmişte 6111 teşviğinde olduğu gibi yersiz faydalanılan dönemler ile ilgili ek-iptal bildirgeler maalesef verilmeye başlanacaktır.

 

Sadece ek-iptal bildirge yeterli olmayacak!

 

Geçmişteki teşviklerden farklı olarak bildiğiniz üzere KHK teşviğinde Gelir vergisi ve damga vergisi desteği de bulunmaktadır. SGK boyutunda yersiz faydalanılan aylarla ilgili ek-iptal bildirge verilmesi sadece SGK boyutundaki uygulamadır. Birde Muhasebe boyutunda muhtasar beyannamedeki yersiz faydalanılan asgari ücretin agi sonrası gelir vergisi ve damga vergisinin de muhtasarlara düzeltme verilmesi gerekecektir.

 

Sonuç olarak; SGK teşvikleri boyutunda geçmişte 6111 sayılı teşvikle ilgili işverenler çok sıkıntı çekmişlerdir ve halen sıkıntı yaşayan işverenlerde olabilmektedir. Bu teşvik sorununa birde KHK teşviğinin de eklenmesi ile yersiz faydalanma gibi bir durum söz konusu olursa hem SGK boyutunda hem de muhtasar boyutunda sancılı bir süreç yaşanacağı şüphesizdir. Uygulayıcılara bu teşvik şartlarında 2016-Aralık ayındaki işçi sayısının önemli olduğunu ve bu sayının üstünde teşvik şartlarını taşıyan işçilerin istihdamı boyutunda işlemlerini yapmalarını öneririm.

 

TANER ÖZDEMİR

 

Kaynak: https://www.muhasebeweb.com/6009012_Tesvikten-yersiz-yararlananlara-Bildirimler-gelmeye-baslayacak.html